Praktijknieuws – Huisartsenpraktijk Heugem – Maastricht
Huisartsenpraktijk Heugem
De Beente 24 6229 AV
Maastricht
Spoed Toets 1

Praktijknieuws

We worden momenteel  plat gebeld door hoestende en proestende mensen.

☎️ Mensen vragen om medicijnen of willen controle van hun longen. Dit is meestal echt niet nodig.

🦠 Hoesten komt bijna altijd door een virus. Hier helpen geen medicijnen tegen! Ouderwets honing, een dropje of zuurtje om de keel te smeren en uitzieken maar.

💊 Mensen vragen vaak om Codeine. Dit werd vroeger gegeven als hoestdempend middel. Echter is uit onderzoek gebleken dat het niet beter helpt dan een dropje of zuurtje, maar wél vervelende bijwerkingen kan geven (moe, suf, duizelig, moeilijke stoelgang). Daarom geven wij dit liever niet!

🤒 Pijn of koorts? Dan helpt Paracetamol echt het allerbeste! Je mag vier keer per dag twee Paracetamol van 500mg tegelijk nemen.

💊 Mensen vragen vaak om “een kuurtje”. Hiermee wordt antibiotica bedoeld. Antibiotica maken bacteriën kapot. We geven dus alleen “een kuurtje” als we denken aan een bacteriële infectie. Een bacteriële infectie maakt mensen vaak zieker dan een virale infectie. Ook meten we in het bloed dan vaak hoge ontstekingswaarden.

🤧 Heel vaak heeft u dus geen dokter nodig en is het echt, hoe lastig ook, een kwestie van uitzieken. Wij kunnen er niet voor zorgen dat klachten sneller over gaan.

Wanneer is het wél verstandig om te bellen?
🚨 je bent kortademig terwijl je rustig zit/ligt
🚨 je piept of bromt bij het ademen
🚨 je hebt koorts en raakt hierbij suf of in de war
🚨 je hoest bloed op
🚨 je bent bekend met een verminderde afweer

Onze assistentes vragen alle klachten goed uit. Daarna geven ze u advies of er wordt met een dokter overlegd, of u krijgt een afspraak of huisbezoek.
Beterschap allen! 🍏

Zie ook:
📱 www.thuisarts.nl en zoek op hoesten of griep
📱 www.moetiknaardedokter.nl

 

Sporten & bewegen met Maastricht Sport

Ruim 90 professionals van Maastricht Sport verzorgen dagelijks door de hele stad leuke en uitdagende sportactiviteiten voor volwassenen en senioren. Fanatiek sporter of beginner. Met of zonder beperking, herstellende, jong of oud: Iedereen kan sporten dankzij het aanbod van Maastricht Sport. Maastricht Sport heeft een uitgebreid programma vol,  gratis of tegen een kleine vergoeding, sport- & beweegactiviteiten voor iedereen. Beweeg je mee?  Klik op deze link voor de folder.

Of bekijk de website van Maastricht Sport voor meer informatie.

 

De juiste zorg op de juiste plek

Vanaf 13 november 2023 is er voor een proefperiode van enkele maanden iets veranderd in de organisatie van de spreekuren in onze praktijk.

Elke ochtend is 1 van de huisartsen als spoedarts direct aanspreekbaar voor onze assistentes. Deze arts kan de assistentes helpen veel vragen van patiënten direct telefonisch af te handelen. Als de patiënt een vraag heeft, die slechts kort gezien kan worden, kan hij of zij vaak dezelfde ochtend tussen 11:00u en 12:00u terecht.

Voor vragen die meer tijd nodig hebben, kunt u uiteraard nog steeds een afspraak maken bij uw eigen huisarts. Dit ‘’gewone’’ spreekuur wordt dan ook rustiger verwachten wij, omdat uw huisarts dan minder gestoord wordt. Het wachten in de wachtkamer wordt dan ook hopelijk korter.

Het is een experiment en na een paar maanden bekijken we of patiënten, assistentes en artsen tevreden zijn.

 

Coronaprik najaar 2023

De volgende groepen komen in aanmerking voor de prik:

  • Mensen van 60 jaar en ouder.
  • Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks de uitnodiging krijgen voor de griepprik.
  • Volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen (bijv. mensen met een ernstige afweerstoornis).
  • Zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact.

Uitnodigingsbrief:

  • Bent u 60 jaar of ouder? Dan ontvangt u vanaf 19 september een uitnodigingsbrief van het RIVM voor het halen van de coronaprik.
  • Bent u in de leeftijd van 18 jaar tot en met 59 jaar en krijgt u jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik? Werkt u in de zorg? Of bent u zwanger? Dan ontvangt u geen U kunt zelf een afspraak maken bij de GGD. Dit is mogelijk vanaf half oktober en kan 24 uur per dag met DigiD via planjeprik.nl of tijdens kantooruren via 0800-7070. Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen.

Het is geen probleem als u in dezelfde periode ook de griepprik en de pneumokokkenprik krijgt.    

Kijk voor meer info op Mijnvraagovercorona.nl of bel 1400

 

Update: 05-12-2023