Wat zegt mijn polis? – Huisartsenpraktijk Heugem – Maastricht
Huisartsenpraktijk Heugem
De Beente 24 6229 AV
Maastricht
Spoed Toets 1

Wat zegt mijn polis?

Vraagt u zich ook af of de zorg die u krijgt wel vergoed wordt?

Het is belangrijk dat u weet of uw zorgverzekeraar de zorg die u nodig heeft vergoedt. Uw huisarts weet niet hoe u verzekerd bent, maar vindt het wel belangrijk dat u goed op de hoogte bent. Hier leest u hoe u kunt uitzoeken of uw zorgkosten vergoed worden.

Uw zorgverzekeraar vergoedt altijd uw bezoek aan de huisarts. Huisartsenzorg zit in het basispakket. Er geldt geen eigen risico voor. Wel kunnen er kosten verbonden zijn aan de medicijnen die de huisarts u voorschrijft of de behandeling waar hij/zij u voor doorverwijst. Die zorg zit niet altijd in het basispakket, of valt onder uw eigen risico. Het kan dus zijn dat u moet (bij-)betalen voor:

  • 1. de medicijnen die de huisarts u voorschrijft.
  • 2. de behandeling door een medisch specialist, fysiotherapeut, psycholoog of andere zorgverlener waar de huisarts u naar verwijst.
  • 3. laboratorium- of röntgenonderzoek dat de huisarts u voorschrijft.
  • 4. een rijbewijskeuring die u moet laten doen.

Als de huisarts medicijnen voorschrijft of u doorverwijst, krijgt u bijna altijd te maken met uw eigen risico.

Dat betekent dat u de kosten zelf betaalt tot aan het maximum van uw eigen risico.

Weet u niet zeker of u een vrijwillig eigen risico heeft? U vindt het op uw polisblad. U kunt het ook navragen bij uw zorgverzekeraar. Het eigen risico geldt altijd voor zorg uit de basisverzekering. Voor de zorg uit de meeste aanvullende verzekeringen geldt het eigen risico niet.

Of de kosten boven het eigen risico wel, niet of gedeeltelijk vergoed worden, hangt ook af van uw zorgpolis.

Als de huisarts u doorverwijst naar een medisch specialist of andere zorgverlener, check uw polis dan op twee belangrijke zaken:

  • 1. heeft u naast uw basisverzekering een aanvullende verzekering? Zo ja, welke kosten dekt die aanvullende verzekering en wat moet u zelf (bij-)betalen?
  • 2. heeft uw zorgverzekeraar een contract met het ziekenhuis of de zorgverlener waarnaar de huisarts u verwijst? Zo niet, dan kan het zijn dat u moet bijbetalen.

Bovenstaande informatie geldt niet indien u een niet-nederlandse verzekering heeft. Dan dient u ieder consult, zowel fysiek als telefonisch in eerste instantie zelf te betalen. De factuur hiervan kunt u nadien bij uw zorgverzekeraar declareren. De assistente zal u in de meeste gevallen vragen om voorafgaand aan het consult aan de balie de rekening te voldoen. Indien dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij een telefonisch consult, krijgt u de factuur thuis gestuurd. De factuur dient u binnen 30 dagen te voldoen.

Logo Landelijke Huisartsen VerenigingLogo Nederlandse patiënten consumenten federatie

Bron: www.patientenfederatie.nl